Nieuws

Hoe vindt u de juiste ontwerper of tekenaar voor uw project?

U wilt bouwen, verbouwen, of herbestemmen en zoekt een ontwerper of tekenaar. Maar waar vindt u de partij die het beste bij u past? En welke partij weet uw wensen het best om te zetten in een ontwerp wat u goed bevalt?

Onderstaand een aantal punten die u op weg kunnen helpen. U kunt op verschillende websites uw zoektocht beginnen en eventueel uw voorkeuren selecteren. Veelal werkt mond-tot-mond reclame effectief en kunt u binnen uw eigen kenniskring de eerste opties krijgen voor een bouwkundig tekenaar, ontwerper. Vaak is een ontwerper, of tekenaar in uw eigen omgeving bekend met de stijl die veelal toegepast wordt in uw eigen omgeving. Om overzicht te creëren kunt u uw zoektocht beginnen met een shortlist van een aantal kandidaten waar u een eerste oriëntatiegesprek mee aangaat.

1. Oriënteer op Pinterest.
Verzamel foto’s op Pinterest in de stijl en wensen die u heeft. Vaak is de 1e keuze het beste bij deze zoektocht naar referenties. Ook kunt u foto’s uit tijdschriften, boeken of zelf gemaakt van voorbeelden die u mooi vindt laten zien. Dit kan in het 1e gesprek al. Hoe meer informatie u aanreikt, des te beter zal een eerste ontwerp al aansluiten bij uw ideeën. Daarnaast ontwikkelt u ook zelf uw gevoel over uw nieuwe woonplek. De juiste ontwerper staat ook open voor alle informatie die u heeft en wilt delen.

2. Begin aan een oriëntatiegesprek voor inzicht en informatie – ook al is het ‘maar’ een oriënterend gesprek.
Daarbij kunt u van tevoren of tijdens het gesprek al zoveel mogelijk ideeën op papier zetten. Handig is vooral voor een ontwerper of tekenaar wat het gebruik wordt van uw project en waarvoor u ruimten wilt gebruiken. Dit geeft de ontwerper een eerste handvat voor het definitieve ‘programma van eisen’. Tevens zorgt een lijn op papier vaak voor meer duidelijkheid dan een tekstuele omschrijving.

3. Beoordeel de voorbereiding van een ontwerper of tekenaar.
Is de ontwerper of tekenaar goed voorbereidt bij uw gesprek? Beoordeel of de ontwerper of tekenaar zich heeft ingelezen op uw beoogde locatie. Dit kan zijn in de stijl die toegepast is bij omliggende bebouwing, of juist een kort onderzoek in het bestemmingsplan. Tevens is het van belang dat de ontwerper of tekenaar op tijd is bij uw afspraak ‘vaak vanzelfsprekend’. Dit bepaalt enigszins hoe serieus het project genomen wordt en het kan natuurlijk door bepaalde omstandigheden altijd voorkomen dat dit onvermijdelijk is.

4. Wees duidelijk en open over uw budget.
De ontwerper kan zijn/haar werk alleen goed doen wanneer u hem/haar binnen laat kijken in uw leven. Wees ook eerlijk over budget en beschikbare tijd. En wees vooral open in uw commentaar. Bevalt u de stijl niet? Geef dan eerlijk commentaar zodat de ontwerper zich kan aanpassen. De keuze op stijlen is groot, zo kunt u gaan voor een landelijke, moderne, klassieke, industriële, stedelijke of een mix van stijlen.

5. Leg de informatie vast
Maar maak ondertussen ook zelf aantekeningen. Zo worden misverstanden zoveel mogelijk voorkomen.

6. Bekijk referenties van klanten en referentieprojecten van de ontwerper of tekenaar.
Bevalt u de stijl die op de website of Social media staat? Tevens geeft een kijk op de referenties een goed beeld of u met de juiste partij om tafel zit. Ontwerpers en tekenaars hebben ook een duidelijk verschil in visie bij elk project. Voorkeur ligt vaak bij samen ontwerpen en tekenen en ideeën vertalen. Het komt ook geregeld voor dat een ontwerper of tekenaar ‘te veel’ vanuit eigen visie werkt. Wat een effect kan geven op de uiteindelijke kwaliteit van uw beoogde project.

7. Het portfolio is belangrijk, maar de persoonlijkheid van de ontwerper ook.
Sympathie en empathie zijn prettige zaken wanneer je nauw samenwerkt met een ontwerper of tekenaar. Of je elkaar aardig vindt en op één lijn ligt speelt daadwerkelijk een rol, en ook op de kwaliteit van uw beoogde project. Luisteren jullie goed naar elkaar? Is de inzet goed van de ontwerper? Zijn er veel aantekeningen gemaakt tijdens het gesprek?

8. Streef naar veel samenwerking.
Luister veel naar elkaar en probeer niet te standvastig te zijn aan uw ideeën. Dit is lastig omdat het uw investering is en uw beoogde project. U hoeft natuurlijk niet alles uit handen te geven. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor een tekenaar of ontwerper om een goed ontwerp op tafel te leggen. Een tekenaar of ontwerper heeft er ook baat bij om een kwalitatief goed referentieproject te realiseren. Een goede ontwerper of tekenaar ontwerpt het ook niet voor zichzelf maar juist voor de opdrachtgever. Benieuwd wat Tekenbureau Salland voor uw kan betekenen? Neem contact op en vraag een oriëntatie gesprek aan!