Nieuws

Gevelisolatie, bestaande buitenmuren isoleren

Gevelisolatie aan de buitenkant geeft veel comfort. Je huis verliest veel minder warmte: er zit als het ware een dikke jas omheen. Buitengevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar heeft belangrijke voordelen: je kunt een veel dikkere laag isolatie aanbrengen, en je buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat men isolatie aanbrengt aan de buitengevel. In een aantal gevallen is dit ook de enigste optie om de muren te isoleren, bijvoorbeeld jaren 30 woningen zonder spouw.

Eén van de grootste leveranciers voor deze gevelisolatie is Sto Isoned B.V. Zij hebben verschillende systemen beschikbaar om te gebruiken voor de woning met de bijbehorende RD-waarde. Ook mede door het woningtekort in Nederland zien we dat steeds meer mensen toch kiezen voor de aankoop van een oude woning en deze volledig opknappen. Wereldwijd werd dit systeem al langer gebruik en langzaam komt de trend terug naar Nederland.

Strengere eisen woningbouw
Er wordt steeds meer gestimuleerd om je eigen woning te verduurzamen vanuit de overheid. Door het gasloos bouwen, verschillende subsidieregelingen en ontwikkelingen in de bouwsector is de keuze ook sneller gemaakt. Om de huidige isolatienorm te behalen tegenwoordig is een spouwmuur al snel 37 tot 41 centimeter dik.

Om de norm te halen met de buitengevelisolatie kost dit geen ruimte aan de binnenzijde van de woning wat veel voordeel oplevert. Tevens zijn constructieve elementen bij het wijzigen van de gevel slechts één keer benodigd omdat er geen spouw aanwezig is, dus een enkele muur om te overbruggen. Bij een traditionele spouwmuur is dit twee keer benodigd voor de binnen en buitenmuur.

Daarnaast is er ook nog de optie of er stucwerk aan komt of juist steenstrips. De steenstrips zijn stukken goedkoper dan een baksteen om toe te passen.

Actueel project
Bij tekenbureau Salland ontwerpen we bij elk project op maat, passend bij de wensen van de opdrachtgever en omgeving van het bouwwerk. Een van de ontwerpen met buitengevelisolatie en stucwerk is een woning in Oldenzaal. Om het verschil te laten zien is een gevelaanzicht van een oud ontwerp toegevoegd.

Tekenbureau Salland | Gevelisolatie, bestaande buitenmuren isoleren

Het stucwerk geeft de woning links een totaal andere moderne en vooral betere uitstraling. Na de presentatie van dit ontwerp doet de buurvrouw mee en zal het totale bouwwerk een compleet nieuwe uitstraling krijgen met de combinatie van het stucwerk, zwarte kozijnen, aluminium raamdorpels, stalen raamluiken, moderne voordeur met glasstrook, en de carport met verticale Siberisch lariks (gold) stijlen.

Gevelisolatie biedt de bouwsector veel nieuwe mogelijkheden om ook bestaande bouwwerken esthetisch te verbeteren.